blog

De meest voorkomende blessures bij het boksen en hoe je ze kunt vermijden

Wat zijn de meest voorkomende blessures bij boksen en belangrijker nog, hoe kun je ze vermijden? In deze blog lees je welke boks-blessures het vaakst voorkomen én hoe je ze kunt vermijden.

Geblesseerd raken tijdens een bokstraining of een wedstrijd wil je natuurlijk het liefst voorkomen. Boksen vraagt het uiterste van je lichaam. Het vergt een goede conditie, maar ook de juiste techniek én snelheid. Dit is een belangrijke basis voor blessurepreventie.

De enkel, de knieën en de polsen veroorzaken veel klachten bij boksers. Schouderblessures zijn ook veel voorkomend. Hoe kun je deze blessures bij het boksen het beste vermijden?

Hoe blessures preventief voorkomen tijdens het boksen?

Trainingen of een belangrijke bokswedstrijd missen door een langdurige blessure? Nee, liever niet. Voorkomen is altijd beter dan genezen. Daarom is het belangrijk om je lichaam fit te maken én te houden. Werken aan je conditie en kracht, het dragen van de juiste uitrusting en bescherming en een goede warming-up, dragen bij aan het vermijden van blessures.

Goede uitrusting en bescherming

Zorg ervoor dat je zowel tijdens de trainingen als in bokswedstrijden een uitrusting draagt die voldoende bescherming biedt aan het lichaam. Zoals een helm, een bitje en handschoenen.

Warming-up en cooling down

Sla de warming-up en cooling down nooit over als je de meest voorkomende blessures bij het boksen wilt vermijden. Warm je spieren op voor wat komen gaat, maar laat ze na een bokstraining ook weer “afkoelen”. Zo kun je blessures, verzuring en spierkramp voorkomen.

Ken je grenzen

Doorgaan met boksen terwijl je knie of pols pijnlijk is? Dat is niet zo’n goed idee. Geforceerd doorgaan kan juist blessures veroorzaken. Luister dus altijd naar je lichaam en wat je voelt. Soms is een blessure al te voorkomen door eventjes te rusten of een korte pauze te nemen.

De juiste bokstechniek

Blessures tijdens het boksen voorkomen doe je ook door de juiste techniek te hanteren.  Niet alleen in het stoten, maar ook in de bewegingen die je maakt. Juist daarom is het belangrijk om je trainingen altijd onder begeleiding van een ervaren coach te doen.

Maak je lichaam sterker met krachttraining

Boksen zonder blessures en krachttraining gaan hand-in-hand. Maak je spieren sterker zodat ze de gewrichten van jouw enkels, knieën en schouders kunnen ondersteunen.

De 5 meest voorkomende boks-blessures en hoe je ze preventief kunt voorkomen

1. Blessures aan de knie

Knieën hebben het flink te verduren tijdens het boksen. Denk maar eens aan de vele draaien en trappen. De meest voorkomende blessures aan de knie zijn een ingescheurde of zelfs afgescheurde kruisband, een verstuiking van de knie of een meniscusscheur.

Zo voorkom je een knieblessure: een goede warming-up en cooling down is belangrijk. Doe voldoende oefeningen om je beenspieren op te rekken. Zorg ervoor dat je tijdens een bokstraining niet direct voluit trapt. Voer de intensiteit langzaam op. Doe regelmatig squats als je een knieblessure wilt voorkomen. Ook lunges zullen je beenspieren sterker maken.

2. Blessures aan de enkel

Een enkelblessure komt veel voor bij boksers. De enkel kan verstuikt raken door plotseling draaiingen of een verkeerde landing na een trap of bij een val. Ook gescheurde of ingescheurde enkelbanden komen veel voor. Dit zijn langdurige en pijnlijke blessures.

Zo voorkom je een enkelblessure: ga nooit een training of een bokswedstrijd in zonder een goede warming-up. Besteed tijdens de trainingen extra aandacht aan de plaatsing van je voeten tijdens het uitvoeren van specifieke stoten of trappen. Draag altijd schoenen of beschermers die het enkelgewricht en de banden stabiliteit en bescherming bieden.

3. Blessures aan de schouders

Een pijnlijke schouder tijdens het boksen kan komen omdat je niet de juiste techniek gebruikt of omdat de spieren niet voldoende sterk zijn om klappen op te kunnen vangen. Een instabiele schouder of een ontstoken of gescheurde biceps pees komen veel voor.

Zo voorkom je een schouderblessure: werk aan de techniek tijdens het stoten. Zorg ervoor dat de schouderspieren en armspieren tijdens de warming-up voldoende opgewarmd worden. Je kunt ook oefeningen doen zoals shoulder press met dumbells of lateral raise.

4. Blessures aan de ribben

Blessures aan de ribben komen ook veel voor tijdens boksen. Dat kan komen door een stoot van een tegenstander op het borstbeen of in de ribben. De meest voorkomende ribblessure is een kneuzing. Ook breuken in de rib komen voor. Deze blessures wil je het liefst voorkomen omdat het herstel of het pijnvrij kunnen bewegen veel tijd in beslag kan nemen. Zelf verkeerd ademen tijdens sparren of boksen kan het rib-vlies overbelasten.

Zo voorkom je een ribblessure: je kunt een gebroken of een gekneusde rib voorkomen door te trainen op je afweertechniek. Des te sneller je reflexen zijn, des te beter je een trap of een stoot in je ribben, en dus ook een blessure, kunt voorkomen. Preventief is het ook belangrijk om een goede borstbeschermer te dragen tijdens trainingen en sparren.

5. Blessures aan het hoofd

Een blessure aan het hoofd is niet alleen veel voorkomend, maar ook gevaarlijk. Natuurlijk is het niet toegestaan om jouw tegenstander op het achterhoofd te raken, maar toch komen hersenschuddingen vaak voor. Je kunt last krijgen van misselijkheid en duizeligheid en op de lange termijn ook problemen met het geheugen ervaren.

Zo voorkom je een hoofdblessure: een blessure aan het hoofd of een hersenschudding voorkomen doe je door het dragen van een goede bokshelm. Daarnaast is het ook belangrijk om te werken aan de techniek voor het afweren van stoten.

6. Blessures aan de handen en polsen

Ook blessures aan de handen en de polsen komen veel voor bij boksen. Gebroken middenhandsbeentjes en gekneusde polsen komen het vaakst voor. Ze worden veroorzaakt door een onjuiste techniek tijdens het stoten of omdat de handen niet goed beschermd zijn.

Zo voorkom je een hand of polsblessure: ga je sparren of trainen? Draag dan altijd bandages onder je handschoenen. Dit zorgt voor een goede schokabsorptie waardoor je veel hand- en pols blessures kunt voorkomen. Naast het dragen van goede handschoenen, is het ook van belang dat de houding van je handen tijdens het stoten correct is.

Zo vermijd je vervelende blessures tijdens het boksen

Door je warming-up en cooling down serieus te nemen, krachttraining te doen en goede bescherming te dragen, kun je vervelende blessures tijdens boksen voorkomen. Deze mooie sport vraagt nou eenmaal veel van jouw lichaam. Wil je geen belangrijke wedstrijden of trainingen missen? Besteed dan extra aandacht aan blessurepreventie tijdens boksen.

Deel dit artikel

Inhoudsopgave

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

training
maandag
dinsdag
woensdag
donderdag
vrijdag
zaterdag
zondag
combo cubs
17u
combo youth academy
-16
18u
18u
18u
12u
boksen basics 16+
19u
19u
19u
boksen 16+
20u
20u
20u
fighting state of mind boksenboksen
9u - 12u
kickboksen 16+
18u
18u
fightness 16+
19u
19u
13u
women only 16+
20u
20u
10u30
open gym 16+
22u - 00u
17u - 00u
22u - 00u
17u - 00u
22u - 00u
17u - 18u
training
maandag
dinsdag
woensdag
donderdag
vrijdag
zaterdag
zondag
combo youth
-16
18u
18u
18u
combo kids
-12
17u
17u
12u30
combo cubs
-8
16u
16u
11u30
women only 14+
14u
14u
combat confidence
girls only 8-14 j.
14u
12u30
grappling 16+
19u
18u30
10u
10u | open mat
boksen 16+
20u30
20u30
kickboksen 16+
19u30
19u30
19u30
open gym
21u
17u
21u
17u
21u